espa
O7300D0.jpg

Γιατί το Παιχνίδι Είναι η Πηγή της Ακαδημαϊκής Μάθησης

5 Μαΐου 20200

Γνωρίζατε ότι το δεξί ημισφαίριο αναπτύσσεται πρώτο; Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά είναι 3-4 ετών. Το αριστερό ημισφαίριο, από την άλλη, δεν αναπτύσσεται πλήρως μέχρι περίπου την ηλικία των 7, συνεπώς τα πρώτα εφτά χρόνια του παιδιού αναγνωρίζονται ως μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξή του.

“Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει ΠΑΝΤΟΥ”

  ~ Albert Einstein ~

Λειτουργικότητα του Εγκεφάλου

Η λειτουργικότητα του αριστερού ημισφαιρίου αφορά την γλώσσα, την αριθμητική, τη γραφή και την ανάγνωση, την ανάλυση και τον χρόνο. Είναι η λογική, ο υπολογισμός, ο προγραμματισμός, το πολυάσχολο μέρος που κρατά τον άνθρωπο προσγειωμένο στον πραγματικό κόσμο, στο παρελθόν και στο μέλλον. Το δεξί ημισφαίριο, από την άλλη, είναι υπεύθυνο για την εν συναίσθηση, το ένστικτο, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Είναι αυτό που ο κάθε άνθρωπος αναρωτιέται, ονειρεύεται, συναναστρέφεται και ζωντανεύει.

Μέσω του δεξιού ημισφαιρίου ο άνθρωπος κατοικεί στο χώρο χωρίς χρόνο, με το να είναι απολύτως παρών. Ενώ το αριστερό ημισφαίριο επικεντρώνεται περισσότερο στα αποτελέσματα ή στην παραγωγή, το δεξί ημισφαίριο επικεντρώνεται περισσότερο στη διαδικασία- το ταξίδι είναι αυτό που μετράει και όχι ο προορισμός.

Αλλά υπάρχει ακόμη ένα σημείο ζωτικής σημασίας που πρέπει να κατανοηθεί: Το δεξί ημισφαίριο συνδέει τον άνθρωπο στην απεριόριστη αίσθηση του «είναι». Το «είναι» είναι πρωταρχικό. Συνεπώς, το δεξί ημισφαίριο αναπτύσσεται πρώτο. Άρα, ο άνθρωπος είναι το «είναι» και όχι αυτό που κάνει. Το αριστερό ημισφαίριο επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στο τι κάνει ο άνθρωπος. Αντίθετα, τα παιδιά επειδή χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ημισφαίριο, είναι αρκετά χαρούμενα.

Παιχνίδι και Ανάπτυξη του Παιδιού

Κατανοώντας αυτό, μπορεί να εκτιμηθεί γιατί το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό στη μάθηση και στην ανάπτυξη του παιδιού και γιατί οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το πόσα προγράμματα βάζουν σε ένα παιδί και με το χρονοδιάγραμμα των ακαδημαϊκών προγραμμάτων· πόσο πολύ εμβαθύνουν οι γονείς στην παραγωγή- τι έχουν καταφέρει τα παιδιά στο σχολείο-έναντι της διαδικασίας-ποιοι γίνονται και τι αυτά νιώθουν στις εξερευνήσεις τους.

Το γεγονός ότι το δεξί ημισφαίριο αναπτύσσεται πρώτο είναι εύστοχη πληροφορία για εκείνους που είναι στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως επίσης και στους γονείς, σχετικά με το τι είναι αναπτυξιακά σωστό. Το να πιέζονται τα παιδιά στη γραφή και στην ανάγνωση και στην αριθμητική πριν την ηλικία των 7 μπορεί να είναι επιβλαβές για τους μικρούς τους, αναπτυσσόμενους εγκεφάλους. Χωρίς την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα ακαδημαϊκά τους μυαλά με τους τρόπους που τους ζητούνται, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να κερδίσουν τον τίτλο «του χαζού, αυτού που δεν καταλαβαίνει». Θεωρούν τους εαυτούς τους ανίκανους και χάνουν την επιθυμία για μάθηση.

Η πίεση για την ακαδημαϊκή επιλογή είναι ένα σύμπτωμα μιας κοινωνίας που είναι επικρατούσα του αριστερού ημισφαιρίου, ή που ξεχνά την υπέροχη παιδική ηλικία που είναι στο δεξί ημισφαίριο. Είναι μια ένδειξη πως ο άνθρωπος αισθάνεται ασφαλέστερος μέσα στον πραγματικό κόσμο, τον έλεγχο και την βεβαιότητα του αριστερού ημισφαιρίου, πολύ περισσότερο από τον απρόβλεπτο και μυστηριώδη χαρακτήρα που συνδέει τον άνθρωπο με το δεξί ημισφαίριο.

Δεν μπορούν να μετρηθούν οι όψεις της φαντασίας, της εν συναίσθησης και του ενστίκτου· αλλά φυσικά μπορούν να μετρηθούν οι προαναφερθείσες πρακτικές λειτουργίες προσανατολισμού που σχετίζονται με το αριστερό ημισφαίριο. Όσο περισσότερο οι γονείς πιέζουν εκείνα τα πράγματα που μπορούν να μετρηθούν στα παιδιά, τόσο αυτά θα μεγαλώνουν αισθάνοντας πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Αυτό είναι και το δώρο του δεξιού ημισφαιρίου. Ενώ το αριστερό ημισφαίριο χωρίζει τη ζωή σε κομμάτια, το δεξί την ενώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που η αίσθηση των μωρών δεν διαχωρίζεται ανάμεσα στη δική τους και στου περιβάλλοντος. Όλα είναι ένα.

Αυτοί οι μικροί σοφοί δάσκαλοι υπενθυμίζουν στον άνθρωπο, μέσω του δεξιού ημισφαιρίου, πως η ζωή είναι η απόλαυση μικρών πραγμάτων, η χαρά και η έκπληξη· σχετίζεται με το να είναι ο άνθρωπος παρών για κάποιον άλλον, να τον ακούει, ακούγοντας όλες τις λεπτομέρειες και όχι μόνο τι έχει ειπωθεί που είναι αυτό που καταλαβαίνει η λογική. Με τη βοήθεια του δεξιού ημισφαιρίου ο άνθρωπος αγγίζει τα κρυμμένα μέρη στην καρδιά του και στις καρδιές των άλλων, εκείνες τις κρυφές απολαύσεις που δίνουν νόημα στη ζωή.

Το δεξί ημισφαίριο είναι πράγματι η παιδική χαρά, ή τουλάχιστον, συνδέει τον άνθρωπο με αυτήν. Οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να μένουν στην πιο φυσική κατάσταση του αδόμητου παιχνιδιού, και όλα τα παράγωγά του, τέτοια όπως η ζωγραφική, η φαντασία,  το να έχει περιέργεια και το να απορεί. Οι άνθρωποι που έχουν ένα υγιές δεξί ημισφαίριο μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τα εργαλεία του αριστερού τους ημισφαιρίου με θετικούς τρόπους….

“Ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους είναι πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο.”

  ~ Albert Einstein ~

Πηγή: vincegowmon.com


Άφησε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο