Απραξία

Πρόκειται για επίκτητη κινητική διαταραχή της ομιλίας και σημαίνει την παντελή έλλειψη πράξης.

Για την ακρίβεια η απραξία είναι μία διαταραχή της ικανότητας του ατόμου να παράγει εκούσιες διαδοχικές κινήσεις των οργάνων της ομιλίας, όπως κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών, της κάτω γνάθου κ.α. Είναι πρόβλημα ρύθμισης, δηλαδή διαδοχής, επιλογής και οργάνωσης των κινήσεων της ομιλίας. (Πρώιου, 2003: 140)

Αν και το ίδιο το μυικό σύστημα δεν είναι εξασθενημένο, τα άτομα με απραξία της ομιλίας θα έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν ακολουθίες κινήσεων για μία σωστή παραγωγή.


Τα αντιληπτικά χαρακτηριστικά της απραξίας της ομιλίας περιλαμβάνουν τις διαταραχές στην άρθρωση, την ταχύτητα και την προσωδία ή τον ρυθμό της ομιλίας (wertz, LaPointe, & Rosenbek, 1984). Τα αρθρωτικά λάθη είναι μη σταθερά.


Δυσπραξία

Δυσπραξία σημαίνει δυσκολία στην πράξη. Ένα παιδί που έχει γενικευμένη δυσπραξία, συχνά έχει και στοματική ή λεκτική δυσπραξία .

Στοματική Δυσπραξία

Είναι μια διαταραχή στην οποία το άτομο δεν μπορεί να συντονίσει μη λεκτικές κινήσεις, παρόλα αυτά δεν οφείλεται σε αδυναμία και παράλυση των μυών της ομιλίας (προσώπου, γλώσσας και χειλιών). Η σοβαρότητα της δυσπραξίας κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Το άτομο με στοματική δυσπραξία δυσκολεύεται να κάνει μη λεκτικές κινήσεις με τους μύες του λάρυγγα (φωνητικές χορδές), φάρυγγα, γλώσσα, χείλη, μάγουλα. Οι αντανακλαστικές ή αυτοματοποιημένες κινήσεις είναι ανέπαφες αλλά δεν μπορεί να κάνει κινήσεις κατ’ εντολή.


Λεκτική Δυσπραξία

Είναι μια διαταραχή στην οποία το άτομο δεν μπορεί να πει σωστά και σταθερά αυτό που θέλει. Ούτε αυτή οφείλεται σε αδυναμία και παράλυση των μυών της ομιλίας (προσώπου, γλώσσας και χειλιών) και η σοβαρότητα της κυμαίνεται επίσης από ήπια έως σοβαρή.

Το άτομο με λεκτική δυσπραξία δεν μπορεί να κάνει λεκτικές κινήσεις. Αυτή η δυσκολία μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις, αλλοιώσεις ή αντικαταστάσεις ήχων. Τα λάθη αυξάνονται όσο αυξάνεται το μέγεθος ή η πολυπλοκότητα της λέξης. Οι επαναλήψεις της ίδιας λέξης είναι μη σταθερές.

Η λεκτική δυσπραξία είναι ένας τύπος ιδεατής δυσπραξίας που προκαλεί γλωσσική ή φωνολογική δυσκολία.

(“Η στοματική δυσπραξία ως κυρίαρχη αλλά όχι υποχρεωτική ιδιότητας της λεκτικής δυσπραξίας” -Crary 1993)




ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ

ΒΑΘΜΟΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ


ΣΟΒΑΡΗ ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ

Δεν υπάρχει καθόλου ομιλία, μόνο στερεότυπες εκφράσεις με ή χωρίς νόημα . Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που αυτοί οι ασθενείς δε μπορούν να παράγουν φωνή, αν και οι φωνητικές τους χορδές λειτουργούν σωστά. Παρουσιάζουν έντονες κινήσεις αναζήτησης των αρθρωτών για την ανίχνευση του σωστού τόπου και τρόπου άρθρωσης. Για τους ασθενείς αυτούς, η μίμηση, ακόμα και απλών λέξεων, είναι ίσως πολύ δύσκολη.Συνήθως χρησιμοποιούν κινήσεις και χειρονομίες για να επικοινωνήσουν.

ΜΕΤΡΙΑ ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ

Παρουσιάζουν προβλήματα άρθρωσης και προσωδίας, εμφανίζονται δοκιμαστικές κινήσεις των αρθρωτών με σκοπό την αναζήτηση του σωστού τόπου και τρόπου άρθρωσης.Τα λάθη που γίνονται στην προσωδία και την τοποθέτηση των αρθρωτών προσεγγίζουν το φυσιολογικό.

ΗΠΙΑ ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ

Παρουσιάζει ελαφριές διαταραχές άρθρωσης και μη σταθερά λάθη. Ο πιο αργός ρυθμός ομιλίας μπορεί να διορθώσει τα λάθη αλλά με αυτόν τον τρόπο χάνεται η φυσικότητα της ομιλίας.
Μετάβαση στο περιεχόμενο