ΝΕΑ

2542110.jpg

4 Φεβρουαρίου 20200

Αυτό το άρθρο παρέχει βοηθητικές πληροφορίες σχετικά με το Τρίγωνο της Εκμάθησης και πώς αυτό προωθεί την ικανότητα μάθησης. Κατά την ανάπτυξη του παιδιού εμπλέκεται το αιθουσαίο του σύστημα και η θέση του σώματός του σε σχέση με την βαρύτητα γύρω του.

Ας προσποιηθούμε για μια στιγμή πώς εκπαιδευόμαστε για να γίνουμε αστροναύτες. Χωρίς τη σωστή εκπαίδευση ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να προσαρμοστεί στην ελεύθερη πτώση, για το πώς είναι χωρίς βαρύτητα, το σώμα μας δεν θα είναι ικανό να λειτουργήσει και μπορεί να αποπροσανατολιστεί. Το ίδιο συμβαίνει με το μωρό όταν είναι  στην κοιλιά της μαμάς. Μέχρι να ξεκινήσουν το μπουσούλημα, το περπάτημα, το άγγιγμα και το άρπαγμα δεν εξαρτώνται από το αιθουσαίο τους σύστημα.


xalinos-glwssas.jpg

21 Ιανουαρίου 20200

Μια συχνή ερώτηση από τους γονείς όταν επισκέπτονται έναν λογοθεραπευτή είναι κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ο χαλινός της γλώσσας ή ακόμα και να προκαλέσει διαταραχές σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον οι ερωτήσεις είναι καταιγιστικές όταν γίνεται αναφορά στους γονείς, είτε από τον παιδίατρο είτε από τον λογοθεραπευτή, πως το παιδί τους έχει βραχύ / κοντό χαλινό γλώσσας.


alesmenh-trofh-brefh.jpg

14 Ιανουαρίου 20200

Αλεσμένα: απαραίτητα για τα βρέφη;

Παραδοσιακά τα βρέφη μας περνούν από την φάση της αλεσμένης τροφής, της κρέμας και του πουρέ, όταν εγκαταλείπουν τον αποκλειστικό θηλασμό ή την αποκλειστική σίτιση με γάλα. Πόσο πραγματικά απαραίτητο όμως ή ωφέλιμο είναι αυτό το στάδιο;


logos-epikoinwnia-paidia-goneis-logomagica1.jpg

17 Δεκεμβρίου 20190

Παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι βιολογικά προικισμένος, για να αναπτύξει το λόγο, κανείς πλέον δεν μπορεί να υποβιβάσει το ρόλο που διαδραματίζει ένα πλούσιο λεκτικά περιβάλλον στη διαδικασία αυτή. Τα τελευταία χρόνια σωρεία ερευνών κατέδειξαν ότι ένα πλούσιο λεκτικά περιβάλλον συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας.


diabasma-spiti-goneis.jpg

10 Δεκεμβρίου 20190

Το διάβασμα στο σπίτι πολλές φορές μπορεί να γίνεται μια χρονοβόρα διαδικασία για το παιδί καθώς και για τους γονείς που τα διαβάζουν.

Η διάσπαση προσοχής οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί παραγωγικά κατά τη διάρκεια του διαβάσματος καθώς και ποσοτικά δηλαδή ανάλογα με την ηλικία (βάσει της διάρκειας που αντιστοιχεί στην ηλικία του) καλείται να μπορεί να κάθεται στο τραπέζι και να καταφέρνει να συγκεντρώνεται στα μαθήματα του.


paidia-anaptyxi-paixnidi-1280x852.jpg

3 Δεκεμβρίου 20190

Το παιχνίδι είναι τόσο φυσική διαδικασία για τα παιδιά όσο και η ίδια τους η ανάπτυξη. Η σχέση του παιδιού µε το παιχνίδι είναι αμφίδρομη: όσο το παιδί παίζει αναπτύσσει δεξιότητες και όσο αναπτύσσεται βελτιώνει το παιχνίδι του. Πώς όµως και σε ποιους τοµείς βοηθά το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού;


pollaplh-nohnosynh-paidia.jpg

26 Νοεμβρίου 20190

Οι παλιότερες εκπαιδευτικές και ψυχολογικές θεωρίες πίστευαν πως το παιδί γεννιέται με ένα συγκεκριμένο IQ το οποίο εί­ναι προκαθορισμένο και δεν μπορεί να εξελιχτεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της ζωής του. Σήμερα οι θεωρίες αυτές έχουν αλλάξει και με τη συμβολή της θεωρίας της Συναισθηματικής Ευφυΐας (EQ) έχει αποδειχθεί ότι, το IQ ενός ατόμου μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί παραπάνω με την ανάπτυξη του ΕQ, με κατάλληλους χειρισμούς και συνθήκες.


proforikos-graptos.jpg

21 Νοεμβρίου 20190

Φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα κάποιος να σκέφτεται ή να χειρίζεται την δομή ενός εκφωνήματος ως κάτι διαφορετικό από το νόημα του (Stackhouse & Wells, 1977). Η φωνολογική ενημερότητα είναι μία μεταγλωσσική δεξιότητα που ουσιαστικά αναφέρεται στην κατανόηση ότι οι λέξεις αποτελούνται από διακριτά μέρη και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ανάγνωσης και της ορθογραφίας/γραφής (Gillon, 2004).


asperger-autismos.jpg

12 Νοεμβρίου 20190

Συχνά στην κοινωνική ζωή μας αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος /-α μπορεί να έχει τόσο παράξενη συμπεριφορά που τον / την κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος. Ο νεαρός στο μπαρ που πίνει σκέτο χυμό και κλείνει με τα χέρια τα αφτιά του όταν ανεβαίνει η ένταση της μουσικής κάνει τα κεφάλια της παρέας και των διπλανών του να γυρίσουν.


Skip to content