espa
185.jpg

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες που Προκύπτουν όταν τα Μωρά Παραλείπουν τη Φάση του Μπουσουλήματος

19 Μαρτίου 20200

Γιατί τα μωρά δεν πρέπει να παραλείπουν τη φάση του μπουσουλήματος;

Το μπουσούλημα φαίνεται να είναι μία σημαντική φάση στην ανάπτυξη του μωρού. Είναι ένα βήμα που υποθετικά κάθε παιδί κάνει. Ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών, όμως, το παραλείπουν και ο διάλογος που έχει πυροδοτηθεί σχετίζεται με το εάν είναι ή όχι απαραίτητο αυτό το βήμα για την ανάπτυξη τους.

Για μερικά παιδιά, το μπουσούλημα είναι αναγκαίο και κρίσιμο για την πρώιμη ανάπτυξή τους. Μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο πως να κρατάνε το μολύβι αργότερα στο σχολείο, να έχουν τη σωστή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός τους για να μπορούν να σηκώνονται από το έδαφος, ή να έχουν αυτήν την πλευρική κίνηση που ο εγκέφαλος χρειάζεται για να μπορέσει τελικά να διαβάσει, να γράψει και να κατανοήσει. Ακόμη κι εκτός της εκπαίδευσης, υπάρχουν πλούσια οφέλη που το παιδί μπορεί να αποκτήσει εάν μάθει να μπουσουλάει.

Αυτό σημαίνει ότι εάν το παιδί παραλείψει τη φάση του μπουσουλήματος αυτόματα θα έχει κάποιου είδους δυσκολίες; Όχι απαραίτητα. Κάποια μωρά που παρέλειψαν τη φάση του μπουσουλήματος, μεγάλωσαν τέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, μερικοί μαθητές, οι οποίοι δείχνουν σημάδια μειωμένων  κινητικών ικανοτήτων, οι γονείς λένε πως έχουν παραλείψει σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα, όπως το μπουσούλημα ή άλλα, τα οποία επηρέασαν την ικανότητα τους.

Εάν το παιδί δείχνει σημάδια πως θέλει να περπατήσει πριν μπουσουλήσει, οι γονείς να το ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να χρειαστεί να καθίσουν στο έδαφος και να μπουσουλήσουν μαζί του.

Τα οφέλη του μπουσουλήματος

Τα μωρά μπορούν να χτίζουν το μυϊκό τους τόνο και την αδρή και τη λεπτή κινητικότητα. Παρακάτω φαίνονται κάποια οφέλη του μπουσουλήματος ενώ το παιδί είναι μικρό.

Σωματικά

Τα σωματικά οφέλη είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι η ικανότητα της αδρής και της λεπτής κινητικότητας (μεγάλες και εκλεπτυσμένες κινήσεις), η ισορροπία, ο συντονισμός χέρι-μάτι και γενικότερα η δύναμη. Η ανάπτυξη και η βελτίωση αυτών των ικανοτήτων θα βοηθήσουν το παιδί αργότερα στη ζωή με τις δραστηριότητες,  όπως το τρέξιμο, το να πηδάει, το γράψιμο, το να φοράει τα ρούχα του και να τα κουμπώνει μόνο του και να πετάει μπάλες. Η δύναμη που χτίζουν ενισχύει επίσης και τη στάση τους και τους προετοιμάζει για το περπάτημα.

Χωρικά

Το μπουσούλημα μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του παιδιού στο να λύνει προβλήματα. Καθώς το παιδί κάνει ελιγμούς γύρω από τα πράγματα, ανακαλύπτει την απόσταση και την τοποθέτησή τους. Μέσω της προσπάθειας και του να κάνουν λάθος, θα μάθουν επίσης να πηγαίνουν γύρω από τα εμπόδια στα οποία δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν ή να μπουσουλήσουν μέσω αυτών. Έτσι, δημιουργούν ένα καινούργιο μονοπάτι, έχοντας μόλις αναπτύξει και εφαρμόσει βασικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Οπτικά

Το να ανακαλύπτουν τα παιδιά την απόσταση και την τοποθέτηση των αντικειμένων επίσης βοηθά στην όραση τους. Εξετάζοντας την απόσταση του αντικειμένου και έπειτα επαναπροσανατολίζοντας τα χέρια τους για να φτάσουν το αντικείμενο, αναγκάζουν τα μάτια τους να προσαρμοστούν στις διάφορες αποστάσεις και τα παρακινούν να δουλέψουν μαζί. Αυτή η ανάπτυξη βοηθά μεταγενέστερες ικανότητες όπως το πιάσιμο, η οδήγηση ή η αντιγραφή λέξεων από έναν πίνακα.

Νοητικά

Είναι γνωστή η δεξιά και η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Προκειμένου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτές οι δύο πλευρές πρέπει να είναι σε πλήρη επικοινωνία η μία με την άλλη και η ικανότητά τους για επικοινωνία δεν είναι εξ’ ολοκλήρου έμφυτη. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν για να παρακινηθούν αυτές οι δύο πλευρές και να δουλεύουν μαζί και το μπουσούλημα είναι ένα τεράστιο βήμα. Οι κινήσεις που απαιτούνται, προκαλούν την αλληλεπίδραση των δύο πλευρών του εγκεφάλου, οι οποίες, με τη σειρά τους, βελτιώνουν τον συντονισμό.

Ακόμη ένα όφελος που αφορά το νοητικό επίπεδο είναι η αυτοπεποίθηση. Το παιδί μαθαίνει να παίρνει ρίσκα και με συνέπεια αυτών την επιτυχία και την αποτυχία. Μαθαίνει επίσης ναι παίρνει αποφάσεις σχετικά με το προορισμό και την ταχύτητα αλλά και την ευχαρίστηση όταν πετυχαίνει τους στόχους. Αυτό είναι ένα πολύ καλό όφελος καθώς το παιδί μεγαλώνει έχοντας περισσότερη πολυπλοκότητα και αποφασιστικότητα στις κινήσεις του. Το χαμόγελο και το χειροκρότημα που λαμβάνει όταν φτάνει στο αγαπημένο του παιχνίδι ή πρόσωπο τα βοηθάει περισσότερο.

Τρόποι για να Βοηθήσετε το Μπουσούλημα του Μωρού

Είναι γνωστή λοιπόν η σπουδαιότητα του μπουσουλήματος των παιδιών από τη στιγμή που είναι μωρά, αλλά δεν είναι γνωστό πως μπορούμε να τα παρακινούμε να μπουσουλάνε από το να περνάνε κατευθείαν στη φάση του περπατήματος.

Μπουσουλώντας με την Κοιλιά

Ένας υπέροχος τρόπος για αρχή είναι να εξασφαλιστεί πως το μωρό μπουσουλάει άφθονο χρόνο με την κοιλιά του. Το μπουσούλημα με την κοιλιά επιτρέπει στα μωρά να σκαρφαλώνουν προς τα εμπρός και πίσω, το οποίο τα βοηθάει να νιώσουν καλύτερα την κίνηση του μπουσουλήματος. Τα επιτρέπει επίσης να τεντωθούν, να παίξουν με τα παιχνίδια τους και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Το πιο σημαντικό, το μπουσούλημα με την κοιλιά δίνει στο μωρό την ευκαιρία να σηκώσει το κεφάλι και να ενδυναμώσει τους μυς του κεφαλιού και του αυχένα.

Οι γονείς να βρούνε ένα καλό μέρος στο πάτωμα χωρίς αιχμηρά ή επικίνδυνα πράγματα τριγύρω να τοποθετήσουν μια μαλακή κουβέρτα κάτω από τα μωρά. Εάν το παιδί δε θέλει να κυληθεί με την κοιλιά του εκείνη την ώρα, να προσπαθήσουν οι γονείς να καθίσουν μαζί με το παιδί κάτω στο πάτωμα για να γίνει πιο διασκεδαστικό. Να μιλάνε μαζί τους ή να τοποθετήσουν έναν καθρέφτη μπροστά από τα μωρά, έτσι ώστε να διασκεδάζουν βλέποντας την αντανάκλασή τους. Οι γονείς να τοποθετούν παιχνίδια με θόρυβο που τραβάνε την προσοχή των μωρών ή το αγαπημένο τους παιχνίδι έτσι ώστε να τους κινείται η περιέργεια και να μπουσουλάνε προς αυτό.

Παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι τα πιο δελεαστικά πράγματα για να παρακινήσουν το μωρό να μπουσουλήσει. Τα παιχνίδια που περπατάνε μόνα τους στο έδαφος βοηθούν τα μωρά να γίνουν πιο περίεργα και να μπουσουλάνε πίσω από αυτά ή να κυνηγήσουν μια μπάλα που κυλιέται στο έδαφος.

Πορεία Εμποδίων

Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μια πορεία από εμπόδια με μαλακά και προστατευτικά μαξιλάρια ώστε το μωρό να σκαρφαλώνει και να μπουσουλάει πάνω σε αυτά. Μπορούν επίσης να κυνηγάνε το μωρό ενώ μπουσουλάνε κι αυτοί μέσω της πορείας των εμποδίων για να δημιουργήσει το μωρό αυτοπεποίθηση όσον αφορά το μπουσούλημά του.

Τύποι Μπουσουλήματος

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να μάθει να μπουσουλάει το μωρό, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μπουσουλήματος που θα έπρεπε να παρακινούν οι γονείς τα μωρά να κάνουν. Υπάρχει η παραδοσιακή μέθοδος μπουσουλήματος που είναι η κίνηση προς τα εμπρός, αλλά επίσης θα έπρεπε να μάθουν στο μωρό να μπουσουλάει και προς τα πίσω. Αυτό δουλεύει διαφορετικούς μυς, παρακινεί περισσότερο την κίνηση του κεφαλιού και του αυχένα, και τα βοηθά να κινήσουν τα πόδια τους σε διαφορετικά μοτίβα.

Καθώς το μωρό ξεκινά να ελέγχει το μπουσούλημα, οι γονείς μπορούν να βάλουν το μωρό να κάνει το μπουσούλημα της αρκούδας. Είναι το μπουσούλημα με τα χέρια και τα πόδια στην ευθεία και όχι λυγισμένα. Επίσης, μπορούν να τα βάλουν να καθίσουν με τον ποπό τους και να κινούνται με αυτόν τον τρόπο. Όλες αυτές οι ασκήσεις βοηθούν το παιδί να αποκτήσει τις ικανότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας.

Πηγή: ilslearningcorner.com 

Εργαστήρι Λογοθεραπείας Λογομαγικά

Στα Λογομαγικά ασχολούμαστε με μαθησιακές δυσκολίες και το καταρτισμένο προσωπικό μας μπορεί να σας βοηθήσει. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για περισσότερες πληροφορίες.

 


Άφησε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο