espa
diabasma-spiti-goneis.jpg

Διάσπαση Προσοχής και Συμβουλές Διαβάσματος για το Σπίτι

10 Δεκεμβρίου 20190

Το διάβασμα στο σπίτι πολλές φορές μπορεί να γίνεται μια χρονοβόρα διαδικασία για το παιδί καθώς και για τους γονείς που τα διαβάζουν.

Η διάσπαση προσοχής οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί παραγωγικά κατά τη διάρκεια του διαβάσματος καθώς και ποσοτικά δηλαδή ανάλογα με την ηλικία (βάσει της διάρκειας που αντιστοιχεί στην ηλικία του) καλείται να μπορεί να κάθεται στο τραπέζι και να καταφέρνει να συγκεντρώνεται στα μαθήματα του.

Πολλές φορές οι γονείς στρέφονται σε ειδικούς για συμβουλές διαβάσματος στο σπίτι. Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους διευκόλυνσης για το διάβασμα:

Να έχετε σταθερή ώρα διαβάσματος

Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ποια ώρα μες στη μέρα θα διαβάζει, έτσι θα είναι από πριν προετοιμασμένο ψυχολογικά ότι θα επακολουθήσει η ώρα του διαβάσματος με αποτέλεσμα να ξεκινάει πιο οργανωμένο.

Γράψτε τα μαθήματα που έχει σε ένα οπτικό πρόγραμμα

Στον πίνακα ή σε ένα κομμάτι χαρτί αριθμήστε τα μαθήματα που έχει να κάνει. Έτσι το παιδί θα ξέρει πότε θα τελειώσει. Θα το βοηθήσει αυτό να δομήσει οπτικά το διάβασμα του και θα το προσανατολίσει ως προς το χρόνο.

«Σάντουιτς»

Το ψωμάκι είναι τα εύκολα μαθήματα και το μπιφτέκι και ότι άλλο έχει μέσα το σάντουιτς είναι τα δύσκολα και στο τέλος πάλι ψωμάκι, δηλαδή θα τελειώνετε με κάτι εύκολο.

Είναι καλό να ξεκινάτε το διάβασμα του παιδιού με κάτι που το θεωρεί εύκολο ώστε να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση του και να νιώθει καλύτερα με την απόδοση του. Στη συνέχεια θα βάζετε τα πιο δύσκολα ή χρονοβόρα και θα τελειώνετε με κάτι πάλι εύκολο για το παιδί ώστε όταν τελειώνει το διάβασμα να του αφήνει μια ωραία αίσθηση ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Διαλείμματα

Αν δείτε ότι το παιδί χάνεται και δυσκολεύεται να σας ακούσει σε σημείο που δεν καταλαβαίνει αυτά που του λέτε τότε θα κάνετε μικρά διαλείμματα του 5λέπτου.

Προσοχή όμως τα διαλείμματα θα γίνονται στο μέρος που διαβάζει το παιδί. Επίσης είναι απαγορευτικό στην ώρα του 5λέπτου να μην δίνετε κινητό – τηλεόραση γιατί:

  1. Δεν θα τηρηθεί ο χρόνος του διαλείμματος και
  2. Θα γίνει πιο έντονη η διάσπαση του παιδιού στο μετέπειτα διάβασμά του.
  3. Είναι πολύ σημαντικό στο τραπέζι που διαβάζει το παιδί να υπάρχουν μόνο τα βιβλία και τίποτα άλλο. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει διασπαστικός παράγοντας για το διάβασμα.

Επιπλέον θα είναι πολύ καλό το γραφείο του να είναι καθαρό και να μην έχει μουτζούρες ή πολλές γόμες.

Αριστερά προς τα δεξιά!

Τοποθετήστε τα μαθήματα που έχει στην αριστερή πλευρά του παιδιού και καθετί που τελειώνει στη δεξιά του πλευρά.

Πρόσωπο αναφοράς στο διάβασμα

Είναι πού σημαντικό μέχρι να αυτονομηθεί το παιδί να έχει ένα συγκεκριμένο άτομο που θα το διαβάζει. Αυτό γιατί το κάθε άτομο έχει διαφορετικές αντοχές, διαφορετική χημεία με το παιδί και διαφορετική επεξήγηση στο μαθησιακό κομμάτι.

Tips

  • Κουδουνάκι. Βάλτε ένα χρονόμετρο στο παιδί σε μία άσκηση για να ελέγξει το ρυθμό του.
  • Τα πόδια του παιδιού θα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος και να μην βάζετε καρέκλες πιο ψηλές για την ηλικία του.
  • Αποφεύγετε τις καρέκλες με ροδάκια. Οι ρόδες είναι αρκετά διασπαστικές γιατί τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους να στριφογυρίσουν. Επιλέξτε σταθερές καρέκλες.

ΛΟΓΟΜΑΓΙΚΑ

Το εργαστήρι Λογοθεραπείας ΛΟΓΟΜΑΓΙΚΑ στη Λάρισα, αναλαμβάνει περιστατικά με δυσκολίες παιδιών και ενηλίκων. Καλέστε μας στο 2410 533 049 ή κλείστε ραντεβού μέσω της φόρμας επικοινωνίας.


Άφησε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο