espa
xalinos-glwssas.jpg

Βραχύς (Κοντός) Χαλινός Γλώσσας και Ανάπτυξη Ομιλίας

21 Ιανουαρίου 20200

Μια συχνή ερώτηση από τους γονείς όταν επισκέπτονται έναν λογοθεραπευτή είναι κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ο χαλινός της γλώσσας ή ακόμα και να προκαλέσει διαταραχές σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον οι ερωτήσεις είναι καταιγιστικές όταν γίνεται αναφορά στους γονείς, είτε από τον παιδίατρο είτε από τον λογοθεραπευτή, πως το παιδί τους έχει βραχύ / κοντό χαλινό γλώσσας.

Τι είναι ο χαλινός της γλώσσας;

Αρχικά να αναφέρουμε πως ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας μικρός συνδετικός ιστός κάτω από τη γλώσσα (μια ελαστική μεμβράνη) που της επιτρέπει να κινείται μέσα και έξω από το στόμα αλλά και πάνω – κάτω. Οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την σίτιση (πχ θηλασμός), για την στοματική υγιεινή (καθαρισμός υπολειμμάτων τροφής) αλλά και για την ομιλία (άρθρωση). Υπεύθυνοι ιατροί για να εξετάσουν και να διαγνώσουν έναν βραχύ χαλινό γλώσσας είναι ο παιδίατρος, ο παιδοχειρούργος  και ο ΩΡΛ.

Περίπου 4% -10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό γλώσσας, ποικίλλει σε βαθμό σοβαρότητας από ήπιες περιπτώσεις έως και πλήρη καθήλωση της γλώσσας στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας και έχει γενετική βάση. Εφόσον ο ιατρός διαγνώσει έναν βραχύ χαλινό στο παιδί, αξιολογήσει τον βαθμό σοβαρότητας και κρίνει αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διατομή χαλινού (κόψιμο), μία διαδικασία που είναι σύντομη και ανώδυνη για το παιδί.

Γενικά, ο βραχύς χαλινός είναι μία πάθηση η οποία έχει εύκολη αντιμετώπιση και δεν πρέπει να συστήνεται στους γονείς να περιμένουν να μεγαλώσει το παιδί τους, γιατί όσο νωρίτερα γίνει η επέμβαση τόσο το καλύτερο.

Τι συμβαίνει όταν ο χαλινός της γλώσσας είναι βραχύς;

Στην περίπτωση ενός βραχύ χαλινού γλώσσας η μεμβράνη επεκτείνεται ως την κορυφή της γλώσσας  και εμποδίζει τις ελεύθερες κινήσεις της μέσα και έξω από το στόμα. Για να αντιληφθούμε τι δυσκολίες δημιουργεί ένας βραχύς χαλινός γλώσσας ας κάνουμε ένα τεστ. Τοποθετήστε και κρατήστε την άκρη της γλώσσας σας μέσα στη στοματική κοιλότητα, κάτω από κατώτερα μπροστινά δόντια και στη συνέχεια προσπαθήστε να καταπιείτε, να φάτε ή να μιλήσετε με την γλώσσα κρατημένη σε αυτή την θέση.

Ο βραχύς χαλινός έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς καθώς συνδέεται με θολωτή υπερώα, που οδηγεί σε υψηλά οδοντικά τόξα με δυνητικές οδοντικές ανωμαλίες και συνήθως στενότερους αεραγωγούς. Έγκαιρη διατομή του χαλινού δίνει τη δυνατότητα στη γλώσσα να επηρεάσει τη διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας.

Πως επηρεάζει την ανάπτυξη ομιλίας

Τώρα όσον αφορά την ανάπτυξη ομιλίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια αν ένα παιδί με βραχύ χαλινό θα παρουσιάσει δυσκολίες. Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση του βραχύ χαλινού με τις δυσκολίες στην άρθρωση του παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί που έχει κοντό χαλινό δεν σημαίνει πως θα παρουσιάσει προβλήματα ομιλίας αλλά ούτε ένα παιδί με δυσκολίες άρθρωσης εμφανίζει συνήθως βραχύ χαλινό. Αυτό σχετίζεται με τον βαθμό σοβαρότητα δηλαδή πόσο επηρεάζεται η κίνηση της γλώσσας, την ελαστικότητα της μεμβράνης, το μέγεθος του στόματος αλλά και της γλώσσας κ.α.

Βεβαίως είναι περισσότερο πιθανό ένα παιδί με βραχύ χαλινό και περιορισμό στις κινήσεις της γλώσσας μέσα και έξω από το στόμα να αντιμετωπίσει προβλήματα στη σωστή άρθρωση. Συνήθως παρατηρούνται δυσκολίες στους ήχους δ, θ, τ, ν, λ, ρ όπου χρειάζεται ανύψωση και έκταση της γλώσσας… αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα! Μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στην άρθρωση και άλλων ήχων αλλά να επηρεαστεί και η ταχύτητα της ομιλίας.

Επίσης υπάρχουν μεγάλα παιδιά και ενήλικες που παρ’ όλο που έχουν βραχύ χαλινό μιλούν και αρθρώνουν κανονικά βρίσκοντας τον τρόπο να αντισταθμίσουν την δυσκολία.

Να σημειωθεί πως η λογοθεραπεία ως παρέμβαση σε παιδιά που παρουσιάζουν αρθρωτικές διαταραχές, έχουν βραχύ χαλινό αλλά δεν έχουν προβεί στην διατομή του σε μικρή ηλικία είναι βοηθητική στην πιθανή αποφυγή αυτής της διαδικασίας (υπό περιπτώσεις).

Όμως η λογοθεραπευτική παρέμβαση είναι εξίσου σημαντική μετά την διατομή του χαλινού ώστε το παιδί να μάθει να χειρίζεται σωστά έναν από τους βασικούς αρθρωτές που είναι…. η γλώσσα μας!

Εργαστήρι Λογοθεραπείας Λογομαγικά

Στα Λογομαγικά ασχολούμαστε με γλωσσικές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων και βοηθάμε να κατανοήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Καλέστε μας στο 2410 533 049 για να κλείσετε το ραντεβού σας με τη γραμματεία.


Άφησε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο