espa
braxnada-logotherapeia-larisa.jpg

Βραχνάδα στη Φωνή; Οδηγός για Πρόληψη και Θεραπεία

5 Νοεμβρίου 20190

Ένας γενικός όρος για να περιγραφούν οι παθολογικές αλλαγές της φωνής είναι η «βραχνάδα». Όταν βραχνιάζουμε η φωνή μας ακούγεται «λαχανιασμένη» «τεταμένη» ή μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην ένταση ή στον τόνο δηλαδή πόσο χαμηλή ή υψηλή είναι η φωνή μας.

Οι φωνητικές αλλαγές οφείλονται συνήθως σε ανωμαλίες των φωνητικών χορδών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ήχου στον λάρυγγα. Όταν αναπνέουμε οι φωνητικές χορδές είναι ανοιχτές και όταν μιλάμε ή τραγουδάμε αυτές πλησιάζουν μεταξύ τους και δονούνται ώστε να παράγουν ήχο καθώς βγαίνει ο αέρας από τους πνεύμονες. Όσο πιο σφικτά κρατιούνται οι φωνητικές χορδές και όδο μικρότερες είναι τόσο τόσο πιο γρήγορα δονούνται. Ο υψηλότερος ρυθμός δόνησης παράγει υψηλότερο τόνο φωνής. Οίδημα ή όγκος στις φωνητικές χορδές εμποδίζει την φυσιολογική σύγκλιση τους με αποτέλεσμα την φωνητική αλλαγή.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές αιτίες για μία βραχνή φωνή. Ευτυχώς οι περισσότερες δεν είναι σοβαρές και υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πιο κοινή αιτία είναι η οξεία λαρυγγίτιδα η οποία συνήθως οφείλεται σε οίδημα λόγω ενός κοινού κρυολογήματος, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή σε ερεθισμό των φωνητικών χορδών π.χ. μετά από κραυγή σε αθλητικό αγώνα ή σε ροκ συναυλία.

Βραχνάδα μεγαλύτερης διάρκειας προκαλείται συνήθως όταν η φωνή χρησιμοποιείται υπερβολικά, πολύ δυνατά ή λανθασμένα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε φωνητικά οζίδια τα οποία είναι καλοήθη μορφώματα αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε ανάπτυξη πολύποδων στις φωνητικές χορδές που είναι πιο εκτεταμένο οίδημα. Τα φωνητικά οζίδια είναι συνηθισμένα σε παιδιά και ενήλικες που χρησιμοποιούν φωνή υψηλής έντασης στο παιχνίδι ή στη δουλειά. Σπάνια μπορούν τα οζίδια ή οι πολύποδες να καρκινοποιηθούν.

Μία κοινή αιτία βραχνάδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) όταν το γαστρικό οξύ ανέρχεται στον οισοφάγο και ερεθίζει τις φωνητικές χορδές. Πολλοί ασθενείς με βραχνάδα στη φωνή λόγω παλινδρόμησης δεν το νιώθουν. Συνήθως η φωνή είναι χειρότερη το πρωί και βελτιώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να νιώθουν την αίσθηση ενός ξένου σώματος στο λαιμό τους, την ύπαρξη εκκρίσεων ή υπερβολική επιθυμία να καθαρίζουν το λαιμό τους.

Το κάπνισμα αποτελεί ακόμα μία αιτία βραχνάδας. Τα άτομα που καπνίζουν και έχουν βραχνάδα στη φωνή θα πρέπει να επισκεφτούν έναν ΩΡΛ.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως αλλεργίες, προβλήματα θυρεοειδούς, νευρολογικές διαταραχές, τραυματισμός και περιστασιακά ο εμμηνορυσιακός κύκλος ή η πάροδος της ηλικίας.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την Θεραπεία της βραχνάδας;

Η βραχνάδα που οφείλεται σε κρύωμα ή γρίπη μπορεί να αξιολογηθεί από τον οικογενειακό γιατρό, παιδίατρο ή ειδικό παθολόγο οι οποίοι έχουν μάθει να εξετάζουν το λάρυγγα. Όταν η βραχνάδα διαρκεί περισσότερο από δύο βδομάδες ή δεν έχει προφανή αιτία θα πρέπει να αξιολογείται από χειρούργο ΩΡΛ. Τα προβλήματα φωνής διαχειρίζονται καλύτερα από ομάδα ειδικών οι οποίοι γνωρίζουν και κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας της φωνής. Στους ειδικούς αυτούς ανήκουν οι χειρούργοι ΩΡΛ, οι Λογοθεραπευτές που έχουν εξειδίκευση στη φωνή, Φωνίατροι και καθηγητές φωνητικής. Οι διαταραχές φωνής έχουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να αποτελούν στοιχείο για κάποιον ειδικό ώστε να οδηγηθεί στην αιτία του προβλήματος.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε ένα ΩΡΛ;

  • Αν η βραχνάδα διαρκεί περισσότερο από δύο με τρεις εβδομάδες
  • Αν η βραχνάδα συνδυάζεται με πόνο που δεν οφείλεται σε κρυολόγημα ή γρίπη, αιμόπτυση, δυσκαταποσία, αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό
  • Ολική απώλεια ή σοβαρή μεταβολή της φωνής διάρκειας μεγαλύτερης από μερικές ημέρες

Αξιολόγηση βραχνάδας

Ο ΩΡΛ θα συντάξει ένα πλήρες ιστορικό για την βραχνάδα της φωνής και της γενικής κατάστασης του ασθενούς. Η εξέταση γίνεται με ένα εύκαμπτο λαρυγγοσκόπιο που εισάγεται από τη μύτη ή ένα άκαμπτο λαρυγγοσκόπιο που τοποθετείται στο πίσω μέρος του στόματος ώστε να ελεγχθούν οι φωνητικές χορδές. Η βιντεοσκόπηση ίσως βοηθήσει στην ανάλυση. Μπορεί ο γιατρός σε μερικές περιπτώσεις να συστήσει ακουστική ανάλυση της φωνής που ανήκει στις ειδικές διαδικασίες. Αυτές οι δοκιμασίες υπολογίζουν τις ανωμαλίες της φωνής, το πώς ακούγεται η φωνή, τη ροή του αέρα και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για την διάγνωση και την θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της βραχνής φωνής εξαρτάται από την αιτία. Πολλές φορές το πρόβλημα υποχωρεί με απλή ανάπαυση της φωνής ή τροποποίηση του τρόπου χρήσης αυτής. Ο ΩΡΛ μπορεί να κάνει κάποιες συστάσεις, να παραπέμψει σε λογοθεραπευτή για θεραπεία της φωνής ή να συστήσει χειρουργική επέμβαση αν ανεβρεθεί π.χ. πολύποδας. Η αποφυγή καπνίσματος ή παθητικού καπνίσματος συστήνεται σε όλους τους ασθενείς καθώς και η κατανάλωση υγρών.

Ο Λογοθεραπευτής που ασχολείται με διαταραχές φώνησης μπορεί να βοηθήσει μέσα από την θεραπεία στην επίτευξη αλλαγής συμπεριφοράς η οποία θα οδηγήσει στην εξάλειψη της διαταραχής. Μερικές φορές οι ασθενείς έχουν αναπτύξει συνήθειες όπως κάπνισμα ή υπερβολική χρήση της φωνής οι οποίες μπορεί να αποτελούν την αιτία. Ο ειδικός Λογοθεραπευτής μπορεί να δείξει / διδάξει στον ασθενή τρόπους για την αλλαγή της μεθόδου παραγωγής της φωνής, βελτίωση του ήχου αυτής και επιλύσει προβλήματα όπως τα φωνητικά οζίδια.

Πρόληψη και θεραπεία

Αποφύγετε:

  • να φωνάζετε ή να τραγουδάτε
  • να μιλάτε δυνατά και για πολλή ώρα
  • το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα
  • ουσίες που αφυδατώνουν τον οργανισμό όπως αλκοόλ ή καφεΐνη
  • πολύ κρύα, πολύ ζεστά ή πικάντικα φαγητά
  • ξηρό περιβάλλον ή περιβάλλον με σκόνη
  • γαργάρες
  • ομιλία σε περιβάλλον με αρκετό θόρυβο
  • έντονο βήχα ή συνεχή καθαρισμό του λαιμού

Συμβουλές

  • να πίνετε πολύ νερό
  • να διατηρείτε την ατμόσφαιρα «υγρή»
  • να έχετε σύντομες τηλεφωνικές συναλλαγές
  • να ξεκουράζετε την φωνή σας
  • να συμβουλευτείτε έναν ειδικό λογοθεραπευτή για την εκπαίδευση της φωνή σας

ΛΟΓΟΜΑΓΙΚΑ

Το εργαστήρι Λογοθεραπείας ΛΟΓΟΜΑΓΙΚΑ αναλαμβάνει περιστατικά με διαταραχές φώνησης. Καλέστε μας στο 2410 533 049 ή κλείστε ραντεβού μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

 


Άφησε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο