espa
logotherapeia-ergotherapeia-1280x852.jpg

Λογοθεραπεία και Εργοθεραπεία: Ο Δυνατός Συνδυασμός

5 Σεπτεμβρίου 20190

Εργοθεραπεία και Λογοθεραπεία: O ένας κλάδος χρειάζεται τον άλλον. Η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία συμπίπτουν σε διάφορες λειτουργίες, όπως η σίτιση, η κατάποση, η νόηση, η στάση του σώματος, η αντίληψη κ.ά. Η σύγχρονη ιατρική ουσιαστικά διαχωρίζει τις διάφορες λειτουργίες του παιδιού:

  • η φυσιοθεραπεία ασχολείται με την κίνηση του σώματος
  • η εργοθεραπεία σχετίζεται με την αποκατάσταση που παρέχει τη δυνατότητα να εκτελεστούν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες.
  • η λογοθεραπεία καταπιάνεται διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες.

Ωστόσο, αυτός ο διαχωρισμός είναι απλουστευμένος, καθώς τα διάφορα μέρη του σώματος συνδέονται μεταξύ τους και η λειτουργία του ενός μέρος του σώματος επηρεάζει ένα άλλο. Η σχέση των δεξιοτήτων λόγου και ομιλίας με την εργοθεραπεία αποτελεί ένα απτό παράδειγμα αυτής της σύνδεσης. Η εργοθεραπεία προσφέρει περισσότερα στα παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση λόγου και ομιλίας από μία απλή εκτόνωση της ενέργειάς τους ή μία απλή επαφή με νέες υφές. Πολλές από τις δυσκολίες του παιδιού, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τον εργοθεραπευτή, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του. Παρόλα αυτά, η ιδιοδεκτικότητα (η αίσθηση της θέσης του σώματος) και οι λειτουργίες του αιθουσαίου συστήματος (η ισορροπία) είναι αυτές που συνδέουν τις ευρύτερες λειτουργίες μεταξύ τους.

Οι εργοθεραπευτές που δουλεύουν πάνω στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, επικεντρώνονται στον τρόπο, με τον οποίο το παιδί λαμβάνει ερεθίσματα από το περιβάλλον, οργανώνει αυτά τα ερεθίσματα και κατόπιν αντιδρά και προσαρμόζεται σε αυτό. Μπορούμε να φανταστούμε την ανάπτυξη ενός παιδιού σαν ένα ανεστραμμένο τρίγωνο με το αισθητηριακό σύστημα στη βάση του, αυτό ισορροπεί όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες των υψηλότερων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων λόγου και ομιλίας.

Οι συνδέσεις των νεύρων στο εσωτερικό αυτί παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στο συντονισμό της ομιλίας. Τα βασικά κρανιακά νεύρα που διαπερνούν το εσωτερικό αυτί, το τρίδυμο, το προσωπικό και το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, διεγείρουν το πρόσωπο και το στόμα. Εάν το αιθουσαίο σύστημα υπολειτουργεί ή – αντίθετα- υπερλειτουργεί, επηρεάζει την αποδοχή των ερεθισμάτων, με αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στα ερεθίσματα που δέχονται το στόμα και τα μάτια. Tο πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει τις ομοιοστατικές λειτουργίες, όπως το αναπνευστικό σύστημα, τους σφυγμούς της καρδιάς, τους κύκλους του ύπνου και της αίσθησης της πείνας.

Το ιδιοδεκτικό σύστημα σχετίζεται με την «αίσθηση της θέσης του σώματος», δηλαδή την ασυνείδητη επίγνωση που μας παρέχουν οι κλειδώσεις μας, οι μύες, οι τένοντες και οι ιστοί που συνδέουν μεταξύ τους τα οστά. Εάν, λοιπόν, ένα παιδί παρουσιάζει ελλειμματική ιδιοδεκτική επεξεργασία, είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο συντονισμό των στοματικών μυών. Αυτό μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τους μύες που υποστηρίζουν την αναπνοή. Ο συντονισμός των αιθουσαίων, οπτικών και ακουστικών συστημάτων του σώματος, μας βοηθά να έχουμε αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Αυτή η αίσθηση είναι σημαντική για δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου, όπως η δομή, η ακολουθία, ο συγχρονισμός και η εναλλαγή της συζήτησης. Η αίσθηση του χώρου, μας βοηθά να κατανοήσουμε το περιβάλλον γύρω μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε αίσθηση του προσωπικού χώρου και των εκφράσεων του προσώπου, γεγονός που έχει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές μας δεξιότητες.

Κατ’αυτό τον τρόπο, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι δεξιότητες που αναπτύσσουμε με την ομαλή λειτουργία των αιθουσαίων και ιδιοδεκτικών συστημάτων, συνδέονται άμεσα και ποικιλοτρόπως με τις λειτουργίες του λόγου και της ομιλίας. Τέτοιες δεξιότητες, για παράδειγμα, είναι η λεπτή κινητικότητα, ο συντονισμός των κινήσεων και η οργάνωσή τους, η ακουστική επεξεργασία του ήχου, ο έλεγχος της στάσης του σώματος και η ευθυγράμμισή του και τέλος, η υποστήριξη της αναπνοής.

Εργαστήρι Λογοθεραπείας ΛΟΓΟΜΑΓΙΚΑ

Ειδικευόμαστε στη Λογοθεραπεία & Εργοθεραπεία σε ένα σύγχρονο χώρο στη Λάρισα. Καλέστε μας στο 2410 533 049 για να σας ενημερώσουμε σχετικά.


Άφησε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο